De feestdagen kunnen een dure grap worden met alle boodschappen die je in huis moet halen voor de kerstdis en een leuke Oud & Nieuw party. Wellicht kun je besparen door voor goedkopere merken te kiezen in plaats van A-merken.

Zeker is dat Nederlanders dit jaar door de hoge inflatie scherper op de prijzen letten. Uit onderzoek van ABN AMRO eerder deze maand bleek dat bijna 25 procent van de Nederlanders van plan is met de feestdagen boodschappen te doen bij goedkopere supermarkten. Ook wil meer dan een vijfde huismerken kopen in plaats van A-merken. En bijna 40 procent van de consumenten zegt meer op aanbiedingen te letten.

Om de proef op de som te nemen van wat dit kan schelen, heeft Business Insider digitaal geshopt bij Albert Heijn en gekeken wat het prijsverschil is tussen A-merken en het huismerk van de supermarkt. We hebben gekozen voor producten die je misschien voor de feestdagen zou willen inslaan en die zoveel mogelijk vergelijkbaar zijn.

In ons lijstje zul je daarom bijvoorbeeld verse groenten missen. Deze zijn veelal van AH en dus niet te vergelijken. Ook is het zo dat supermarkten een speciaal luxe-assortiment voeren in aanloop naar de feestdagen. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment aan Excellent-producten. Soms hebben we de luxere versie met de ‘gewone’ versie van AH vergeleken.

In een enkel geval hebben we producten vergeleken die niet helemaal overeenkomen, zoals een plantaardige zalmfilet tegenover een zalmburger. We hebben de producten onderverdeeld in voorgerecht, hoofdgerecht, borrel, dranken en overige benodigdheden als bladerdeeg, roomboter en frituurvet.

In de tabellen staat bij elk product de prijs, hoeveelheid in de betreffende verpakking en de prijs per kilo of liter. In de laatste kolom zie je het prijsverschil tussen merk en huismerk. Hierbij zijn we uitgegaan van de prijs per kilo of liter omdat de hoeveelheid in de verpakking niet altijd overeenkomt.

Uiteraard is dit een greep uit het assortiment en zijn we allesbehalve compleet met dit lijstje producten. Maar je krijgt wel een aardig idee van de prijsverschillen.

Voorgerecht: merkzalm duurder, maar merkpasteitjes goedkoper

Laten we beginnen met het voorgerecht. In de onderstaande tabel zie je een aantal producten die je hiervoor zou kunnen inslaan. Het product komt dus per twee, waarbij het A-merk steeds als eerste wordt genoemd.

Te zien is dat de AH Excellent bladerdeegbakjes duurder zijn dan de bakjes van Jos Poel. Deze producten zijn niet helemaal vergelijkbaar omdat de bakjes van AH een stervorm hebben.

Er is een vrij fors prijsverschil tussen de gerookte zalm van Fish Tales en AH van 1,50 per 100 gram ofwel 15 euro per kilo.

Al je uitgaat van het prijsverschil per kilo of liter kun je in totaal 27,62 euro besparen als je voor de goedkoopste versie kiest.

Hoofdgerecht: bizar groot prijsverschil bij haricots verts in pot

Door naar het hoofdgerecht.

Bij de hoofdgerechten hebben we de excellent kiprollade met zeezoutboter tegenover de 'gewone' AH scharrelkiprollade gezet. Het gaat om scharrelkippen en ze zijn even duur. Het is dus de keuze of je licht gekruid of zeezoutboter wilt.

Verder valt een bizar groot prijsverschil op tussen de haricots verts van Hak en Albert Heijn. Maar liefst 12,09 euro per kilo (uitlekgewicht) voor deze producten. Als je al kiest voor voor haricots verts uit pot dan moet je misschien niet de groenten van Hak hebben als je wilt besparen.

Mocht je kiezen voor instant aardappelpuree dan ben je met puree van AH ook flink goedkoper uit. Per kilo gaat het om een verschil van bijna 6,5 euro. Ook de AH kogelbiefstuk is goedkoper dan het Greenfields-merk van AH, maar als je voor de 'gewone' kogelbiefstuk kiest heb je waarschijnlijk geen rund uit Ierland.

In totaal kun je hier 31,50 euro besparen door voor goedkope AH-versies te kiezen.

Nagerecht: AH IJsstam €1,70 goedkoper dan Vienetta

Heb je nog ruimte na al die pom duchesse en biefstuk, dan is het tijd voor het nagerecht.

Hier zie je dat de gestoofde peertjes van AH goedkoper zijn dan die van Aarts. Verder kun je aardig besparen als je niet voor de klassieker Vienetta gaat, maar AH's wannabe IJsstam.

De tiramisu van AH's budgetmerk Zaanse Hoeve is ongeveer de helft goedkoper dan de tiramisu van AH's Excellent. Uiteindelijk kun je bij nagerechten bijna 11 euro besparen door voor de goedkoopste versie te kiezen.

Borrel: huismerk Melba toast de helft goedkoper

Wellicht heb je na de IJsstam weer zin in iets hartigs. Dus door naar de borrel.

Te zien is dat je ongveer de helft goedkoper uit bent door voor AH Melba toast te gaan in plaats van A-merk van Van der Meulen Melba toast.

Ook de AH gorgonzola is een stuk goedkoper met een prijsverschil van 2 euro op 200 gram.

Al met al kun je 26,47 euro besparen bij de borrel als je uitgaat van de prijzen per kilo.

Dranken: Excellent champagne bijna €35 goedkoper dan Moët & Chandon

Natuurlijk zijn kerst en Oud & Nieuw niets zonder drankjes. We hebben wat opties op een rij gezet.

Te zien is dat je bij frisdranken ruim 1 euro kunt besparen als je uitgaat van de prijs per liter. Wat betreft wijnen is er natuurlijk veel keus.

Bij de wijnen die wij tegenover elkaar hebben gezet is er een prijsverschil van enkele euro's. Met uitzondering van de champagne waarbij je ruim 35 euro kunt besparen als je voor Excellent kiest in plaats van het beroemde Moët & Chandon. De glühwein van AH is de ongeveer de helft goedkoper.

Uitgaande van literprijzen kun je in totaal bijna 48 euro besparen door de huismerken te kiezen.

Het is zaak om tijdens de feestdagen genoeg in huis te hebben om mee te kokerellen, zoals olijfolie, roomboter en zonnebloemolie. We hebben de prijzen van eventuele overige benodigdheden hieronder op een rij gezet.

In de tabel is te zien dat je aardig kunt besparen door voor vetten van het huismerk te gaan. AH's Zaanse Hoeve roomboter is bijna 5 euro goedkoper dan de variant van Campina.

Voor een liter olijfolie van AH ben je ruim 6 euro goedkoper uit dan als je voor Bertolli zou kiezen. In totaal kun je hier zo'n 21 euro besparen uitgaande van prijzen per kilo of liter.

Met de door ons gekozen producten kun je bijna 145 euro goedkoper uit zijn door voor de goedkopere merken te kiezen. Op enkele uitzonderingen na is dat veelal het huismerk van AH. We weten niet of je daarmee inboet op kwaliteit.

Mogelijk kun je voor goedkopere producten kiezen als je die nog moet verwerken in een gerecht. En denk er ook aan dat grotere verpakkingen goedkoper zijn.

Lees ook: A-merken benadelen consument volgens supermarkten, door goedkoper inkopen in buitenland te blokkeren